gasztroenterológia
Az étrendünk befolyásolhatja az alvásunkat
A Sydney Egyetem dietetikusainak új kutatásából kiderült, hogy a magas glikémiás indexű ételek megnövelik a triptofán nevű aminosav színtjét, melynek álmosságot okozó hatása jól ismert. Emiatt az elfogyasztott étel fajtája jelentősen befolyásolhatja alvásunkat.
A gluténmentes diéta segít megelőzni a lisztérzékeny gyermekek csontritkulását
A lisztérzékenység (cöliákia) örökletes bélbetegség, jellemzően a búzában, rozsban és árpában megtalálható fehérje, a glutén élethosszig tartó intoleranciáját jelenti. A Nutrition Reviews folyóiratban megjelent egyik új cikk a lisztérzékeny betegeknél gyakran előforduló csontritkulással foglalkozik.
Minden újszülöttnél vizsgáltatnák a sárgaság mértékét
Amerikai szakemberek az újszülöttek rutinszűrését javasolják a súlyos sárgaság előfordulásának lecsökkentésére.
Ajánlott tápanyagbevitel gyerekek és kamaszok számára
A gyerekek számára összeállított egészséges étrend ugyanazon az elven alapszik, mint a felnőttek étrendje. Minden embernek szüksége van ugyanazokra a típusú táplálékokra – például vitaminokra, ásványi anyagokra, szénhidrátokra, fehérjére és zsírra. Az eltérő korú személyek számára összeállított étrend csupán a speciális táplálékok mennyiségében különbözik.
Pacemaker segíthet a gyomorbeteg gyermekeknek is
Az Ohio állambeli Columbusban található Nemzeti Gyermekkórház orvosai a jellemzően szívbeteg felnőtteknél alkalmazott készüléket súlyos gyomorbetegségben szenvedő gyermekek gyógyítására is használják.
A banánliszttel készült tészta egészségesebb
Éretlen banánból származó liszttel kiegészített spagetti egészségesebb, mivel növényi rostot és antioxidánst tartalmaz – az Élelmezési Technológiai Intézet tanulmánya szerint.
A protonpumpa inhibitor (PPI)-kezelés hirtelen abbahagyása rebound gyomorsav-hypersecretiot okozhat
A Gastroenterology című folyóirat 2009. júliusi száma beszámolt arról, hogy a 8 hétig tartó PPI kezelés befejezése után rebound sav-hypersecretio alakulhat ki, ezt egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat igazolta.
Láthatáron a Crohn-betegség magyarázata?
Az McGill Egyetem Orvosi Központja (MUHC) kutatóintézetének innovatív tanulmánya közelebb hozta a Crohn-betegség magyarázatát.
Újabb magyarázat az étrend és a rák terjedése közötti összefüggésre
Kutatók szerdán arról számoltak be, hogy magyarázattal szolgálhatnak arra, miért lehetnek az étrendi korlátozások sikeresek illetve sikertelenek a rák növekedésének megfékezésében.