gasztroenterológia

A daganatos megbetegedések előfordulása az 50 évnél fiatalabbak körében az Egyesült Államokban, 2010-2019 között

Ebben a kohorsz vizsgálatban, amely 562.145 személyt vizsgált 2010-2019 között az Egyesült Államokban, a korán kialakuló daganatos megbetegedések előfordulási aránya jelentősen nőtt a vizsgálati időszak alatt. A gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leggyorsabban növekvő incidencia arány az összes korai stádiumban jelentkező megbetegedés közül.
2023.09.08. Háziorvostan

Tofacitinib vagy vedolizumab colitis ulcerosaban?

A tofacitinib és a vedolizumab összehasonlító adatai colitis ulcerosaban (UC) vonatkozóan hiányoznak. Egy vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a tofacitinib és a vedolizumab hatékonyságát olyan UC-s betegeknél, akik korábban anti-TNF terápiában részesültek.
2023.04.12. Gasztroenterológia

Antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok vastagbélgyulladásban?

Az antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal kapcsolatos bizonyítékok a Crohn-betegség (CD) és a colitis ulcerosa (UC) kockázatával kapcsolatban korlátozottak és ellentmondásosak. Ennek a mendeli randomizációs (MR) vizsgálatnak a célja az volt, hogy megvizsgálja a keringő antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok szintjének okozati összefüggéseit a CD-vel és az UC-vel.
2023.03.09. Gasztroenterológia

Kihívások a peptikus fekélybetegség kezelésében

A peptikus fekélybetegség világszerte a lakosság 5-10%-át érinti, a magas jövedelmű országokban a közelmúltban csökkent az életprevalencia. A Helicobacter pylori (H.pylori) fertőzés és a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) használata a gyomorfekélybetegség legfontosabb kiváltó okai.
2023.01.02. Gasztroenterológia

Étrendi antioxidáns index és a Helicobacter pylori fertőzés kockázata?

A Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés egyik legfontosabb kockázati tényezője a táplálkozás. Nem ismert, hogy a kiegyensúlyozott, magas antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező étrendnek lehet-e védő hatása a fertőzés következményeivel szemben. Jelen tanulmányban a táplálkozás antioxidáns indexe és a H. pylori-fertőzés kockázata közötti összefüggés vizsgálatát tűzték ki célul felnőttek körében.
2022.10.17. Gasztroenterológia