Háziorvostan

Mennyire fontos a terhesség előtti étrend?

Dr. Matt Silver, a brit Nemzetközi Táplálkozástudományi Kutatótanács tagjaként az étkezéssel összefüggő betegségek kutatásával foglalkozik. A következőkben arról kérdezzük, hogy milyen hatást gyakorolhat a nők fogamzás körüli étkezése a születendő gyermek egészségére.

2015.11.06. Háziorvostan

Még több tudományos tény, hogy mivel "etessük" agyunkat 2. rész

Cikkünk első részében "Mivel "etessük" agyunkat? A megfelelő étrenddel megőrizhetjük mentális egészségünket" az Amerikai Pszichiátriai Társaság éves értekezletén elhangzottakról számoltunk be. A cikk 2. részében a legfőbb ételcsoportokat illetve azok konkrét egészségügyi előnyeit vesszük sorra. Választ kapunk arra, hogy a vegetáriánus étrend egészségesebb-e. Megtárgyaljuk a „legtrendibb” táplálkozási kérdést, nevezetesen a glutén fogyasztás problémáját. Számos, a hallgatók által feltett kérdésre is választ kapunk: Melyik egészségesebb, a nyers vagy a főtt étel? Az agyműködés szempontjából egészséges-e a tej?

2015.11.05. Háziorvostan

A hosszú munkaórák növelhetik a stroke és a szívkoszorúér-betegség esélyeit

Hetente 55, vagy ennél több munkaóra esetén növekszik a stroke kockázata. Ráadásul minél több órát dolgozunk le pluszban, annál nagyobb lesz ez a kockázatnövekedés – állapította meg egy új metaanalízis, amelyet a brit University College London kutatói tettek közzé a The Lancet online változatában. A túlórázás a szívkoszorúér-betegség esélyeit is növelte, de csak kisebb mértékben, mint amit a stroke esetében tapasztalt a kutatócsoport.

2015.10.28. Háziorvostan