Háziorvostan

Az energiamentes édesítőszerek biztonságossága

Az Európai Unióban az édesítőszerek hatósági engedélyezése az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA) Élelmiszer-adalékanyagokat és élelmiszerekhez adott tápanyagforrásokat (Food Additives and Nutrient Sources added to food, ANS) vizsgáló bizottságának szakvéleményével történik.

2013.10.31. Háziorvostan

Ritka kórképek: Fragilis X-szindróma

A Fragilis X-szindróma, más néven Martin-Bell szindróma az örökletes mentális retardáció leggyakoribb oka, a Down-kór (21-es triszómia) után a második leggyakoribb genetikai eredetű mentális deficittel járó betegség.

2013.10.28. Háziorvostan

Ritka kórképek: növekedési elmaradás gyermekkorban

A felnőttkori testmagasság kialakításában örökletes, nemi, hormonális, humorális, környezeti és táplálkozási tényezők egyaránt szerepet játszanak. Annak megállapításánál, hogy az egyén normális testmagasságú-e a testmagasság percentilis eloszlású referenciaértékeit vesszük figyelembe.

2013.10.21. Háziorvostan

A meningococcus betegség klinikuma

A Neisseria meningitidis által okozott invazív megbetegedések diagnózisa általában késve kerül megállapításra, mivel a klasszikus tünetek (vérzések, kiütés, meningeális izgalmi jelek, megváltozott tudatállapot) általában csak a betegség lefolyásának vége felé jelentkeznek.

2013.10.14. Háziorvostan

Az anthraxról

Az anthrax (görögül „fekete”) a Bacillus anthracis által okozott megbetegedés, általában a növényevő állatokat érinti, amelyek a kórokozót legelészés közben akvirálják a talajból. Az emberi megbetegedés viszonylag ritka, ilyenkor vagy lokalizált bőrlézió, vagy emésztőrendszeri fertőzés, tüdőgyulladás képében jelentkező, esetleg disszeminált infekciót okoz.

2013.10.08. Háziorvostan

A diabéteszes láb major amputációs arányának javítása

A perifériás artériás betegség (PAD) és a diabéteszes neuropátia a diabéteszes láb és a fekélyek kialakulásának kockázati tényezői. A tanulmány célja a kimeneteli paraméterekben jelentkező különbségek és azok prediktorainak értékelése a diabéteszes lábbal rendelkező betegeknél, a vizsgált alanyok PAD súlyosság szerinti rétegzésével.

2013.10.08. Háziorvostan

Ne az egyes ételek, hanem az étrend legyen egészséges: az Amerikai Táplálkozástudományi Akadémia állásfoglalása, 2013

Az Amerikai Táplálkozástudományi Akadémia állásfoglalása szerint nem az egyes ételek, hanem az étrend egésze meghatározó az egészséges táplálkozásban. A kijelentés, hogy bizonyos ételek „rosszak”, míg mások „jók” leegyszerűsítő és sokszor az egészségtelen táplálkozási szokások kialakulását támogatja.

2013.10.02. Háziorvostan