Gasztroenterológia

A jejunalis diverticulosis szövődményei (esetismertetés és irodalmi áttekintés) I.

A jejunum diverticulosisa ritka előfordulású betegség, a szövődményes esetek száma pedig még kevesebb. A diverticulum ritkán perforálódik és a perforált diverticulomot elfedheti a mesenterialis zsír, ezzel komoly diagnosztikus probléma elé állítja a klinikust. Az alábbiakban egy olyan esetet mutatunk be, ahol a jejunum diverticulosisa a vastagbél diverticulosisával társul, és a perforált jejunalis diverticulum intramesenteriális tályogot okozott.

Diverticulum

Vastagbél-diverticulumok, a diverticulosis prevalenciája a diagnosztikus eljárások fejlődése mellett sem ítélhető meg pontosan, mert az érintettek többsége tünet- és panaszmentes. Az utóbbi évtizedekben előfordulása bizonyíthatóan emelkedik, hiszen a társadalom is öregszik. A diverticulumok 85–90%-a a bal colonfélben, főleg a sigmában helyezkedik el. A diverticulumok többsége pseudodiverticulum, azaz a submucosa és a mucosa kitüremkedése. A diverticulumok kialakulásának oka a bélfal meggyengülése, a megváltozott motilitás, szenzitivitás. Ennek legfontosabb oka az elégtelen rostfogyasztás.

Lisztérzékenységben is az önkontroll a kulcs?

A lisztérzékenység egyetlen kezelése mind felnőttek, mind gyermekek esetén a gluténmentes étrend. A chicagói Rush Egyetem Orvosi Karának gasztroenterológusai elvégeztek egy tanulmányt, mely azt vizsgálta, az agy-, illetve a testkontroll valóban segítséget jelent-e a diéta betartásában.

Az étrendünk befolyásolhatja az alvásunkat

A Sydney Egyetem dietetikusainak új kutatásából kiderült, hogy a magas glikémiás indexű ételek megnövelik a triptofán nevű aminosav színtjét, melynek álmosságot okozó hatása jól ismert. Emiatt az elfogyasztott étel fajtája jelentősen befolyásolhatja alvásunkat.

Ajánlott tápanyagbevitel gyerekek és kamaszok számára

A gyerekek számára összeállított egészséges étrend ugyanazon az elven alapszik, mint a felnőttek étrendje. Minden embernek szüksége van ugyanazokra a típusú táplálékokra – például vitaminokra, ásványi anyagokra, szénhidrátokra, fehérjére és zsírra. Az eltérő korú személyek számára összeállított étrend csupán a speciális táplálékok mennyiségében különbözik.