Gasztroenterológia

Étrendi antioxidáns index és a Helicobacter pylori fertőzés kockázata?

A Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés egyik legfontosabb kockázati tényezője a táplálkozás. Nem ismert, hogy a kiegyensúlyozott, magas antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező étrendnek lehet-e védő hatása a fertőzés következményeivel szemben. Jelen tanulmányban a táplálkozás antioxidáns indexe és a H. pylori-fertőzés kockázata közötti összefüggés vizsgálatát tűzték ki célul felnőttek körében.

4 recept, 5 tanács iskolakezdésre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől

Elindult a tanév, ami egyúttal azzal is jár, hogy sok szülőnek okoz fejtörést a gyermekük étkeztetése. Mit egyen az iskolában, oviban és mit csomagoljunk neki, amivel akár estig is kitart. Mi kerüljön az uzsonnásdobozba, ha edzésnap van, vagy különórára is kell még mennie. Ehhez ad ötleteket és egészséges recepteket a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Az alvás és a metabolikus zsírmáj kapcsolata

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az alvászavarok szerepet játszanak az anyagcserezavarokban. Egy vizsgálat átfogóan értékelte az alvási viselkedés különböző méretei és a metabolikus diszfunkcióval összefüggő zsírmájbetegség (MAFLD) kockázata közötti összefüggést.

A varixok és a varixvérzések kezelése cirrhosisban

A cirrhosis két fő stádiumból áll: kompenzált (tünetmentes) és dekompenzált, ez utóbbi magasabb mortalitással jár. A varix vérzés ascitessel vagy encephalopathiaval, vagy mindkettővel együtt olyan események, amelyeket dekompenzált cirrhosisnak nevezünk, és amiket a portalis hipertónia vezérel.

Hasnyálmirigy érintettség Covid-19 során: amit tudunk

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés milyen hatással van a diabetesben szenvedő betegekre. Ez többek között magába foglalja a Covid-19 megbetegedés és az újonnan diagnosztizált diabetes, illetve vércukor-rendellenességek közötti kapcsolatot a Covid-19 utáni időszakban.